Щоб спростити собі вибір такої техніки, потрібно слідувати простим крокам. Знаючи їх, покупка такої техніки не буде для Вас стомлюючою.
Перше на що потрібно звернути увагу, це на тип техніки. Існує маса її типів, але тут ще представлені основні, а саме:
• Краплинні (фільтраційні) кавоварки - вона нагрівається до 95 ° С, потім разігріта вода потрапляє в мелену каву, а потім по краплі стікає через фільтр в спеціальний резервуар. Ця модель, в основному, підходить для домашнього застосування.
Плюс її в тому, що вона не дорога і є можливість підігрівати каву.
Мінус: за смаковими параметрами кава не найсмачніша, та й фільтри потрібно періодично міняти.
• Капсульні кавоварки (французький прес) - це, мабуть, універсальний вид техніки, за допомогою якого можна приготувати не тільки кава, але і чай. Принцип її роботи полягає в тому, що каву або чай заливають окропом, а потім, за допомогою преса фільтрують непотрібний осад.
Плюс: не дорога, універсальна, проста в експлуатації і не залежить від електроенергії.
Недолік: виходить не смачна кава.
• Гейзерні (парові) кавоварки - принцип її полягає в тому, що пар кілька разів проходить через мелену каву, яка в цей час знаходиться в окремому фільтрі. Цей вид кавоварок можна вважати практично професійними. Цінова політика таких агрегатів вище, ніж у вищезгаданих, але і кава в таких пристроях більш яскрава і цікавіша за смаковими параметрами.
• Еспрессо-кавоварки або ріжкові кавоварки - кавоварки професійного класу. Їх принцип роботи полягає в тому, що гаряча вода під тиском проходить через каву.
Плюс: якість одержуваного напою.
Мінус: висока вартість агрегату, необхідно купувати каву певного помелу і складна в догляді.
• Електротурки - на вигляд звичайні турки, які просто мають знизу нагрівальний елемент.
Плюс: компактність, можна варити каву по-турецьки, не потрібно капсул і фільтрів. У електротурках можна заварювати і чай.
Мінуси: смакові якості кави нижче, ніж у звичайній турці, потребують особливого догляду (абразивні і кислотосодержащие засоби не варто застосовувати).
• Комбіновані - мають можливість поєднувати в собі одразу кілька видів кавоварок - краплинні і ріжкові-еспресо. Зазвичай, така модель може готувати каву в капсулах або чалдах. Такий агрегат по істині зможуть оцінити тільки цінителі напою.
Далі, визначаємося з класом техніки
• Побутовий - компактні і недорогі, але не сильно потужні агрегати, в основному можна застосовувати вдома.
• Напівпрофесійні - на відміну від побутових мають вищу потужність. Також, подібні кавоварки невеликі і не дорогі. Найчастіше, мають автономне водопостачання. Часто такі можна зустріти в офісах, барах або міні-кав'ярнях. Відмінний вибір для тих, хто цінує смак і аромат кави.
• Професійні - більш потужні машини. Їх ціна достатньо висока. І габарити їх значно більші. Подібна техніка може витримати будь-яке навантаження і може готувати різний види кавових напоїв. Професійні кавомашини, зазвичай, підключені до водопроводу. Застосовуються в кафе, барах, ресторанах або великих офісах.
Далі ми розглянемо не менш важливий параметр як потужність
Варто вибирати собі потужну машину, бо чим вище потужність, тим краще (бажано більше 1000 Вт). Оскільки, від потужності залежить і швидкість приготування улюбленого напою. Важливо: всупереч поширеній думці потужність кавоварки не впливає на міцність готового напою. Насправді міцність кави визначається кількістю використовуваних мелених зерен.
Об'єм кавомашини
Зазвичай, відсік для води становить 0.75-1.5 л. У полупрофессіональго типу він вище - від 2 л. Варто врахувати, що, чим більше об'єм резервуара, тим вище ціна і габарити кавоварки. Також, важливо розуміти, що кавоварку менших розмірів простіше і легше мити.
Нижче представлені параметри об'єми резервуара, на які рекомендуется покладатися при виборі машини:
Функції, які тільки поліпшать роботу кавомашини
Додаткові опції
Так чи інакше, при виборі кавоварки або кавомашини, потрібно зрозуміти, яку модель ви бажаєте і які функції в ній повинні бути, також, можна проконсультуватися у продавця-консультанта або переглянути відеоогляди і залишити свій вибір на якійсь конкретній моделі.