• Тип соковижималки
Для цитрусових - вони призначені для приготування соків тільки з цитрусових. Легкі у використанні, ніж ті ж універсальні моделі. Займають небагато місця і легко чистяться. Густотою соку можна управляти самостійно за допомогою отворів, через які він потрапляє в чашу.
Універсальні моделі можуть вичавлювати сік не тільки з цитрусових, але з будь-яких інших фруктів і овочів. Такі моделі діляться на два види: з циліндричним сепаратором - з його допомогою можна отримувати на виході більше соку, але в ньому немає автоматичного покидька макухи. Подібна соковижималка швидко засмічується, а, щоб її очистити, її потрібно розібрати і помити вручну; з канонічним сепаратором - в цьому типі макуха потрапляє в окремий резервуар та його легко прибрати. Але така модель не дуже продуктивна. Універсальні соковижималки складно чистити і коштують вони дорого.
Комбіновані - мають безліч додаткових можливостей. Зазвичай, такий тип соковижималки об'єднує в собі два перерахованих вище типу. Деякі з комбінованих соковижималок можуть включати в себе різні функції, наприклад, нарізка овочів, функції блендера. Але є у них і мінус - дорожнеча.
Шнекові - вони працюють за принципом м'ясорубки. Безшумні в роботі, сік виходить шляхом холодного віджиму або преса. А при такому способі віджимання у соку зберігаються усі необхідні ензими і вітаміни. Шнекові соковижималки мають високу ефективність, ніж будь-які інші, а сік можна зробити з різних фруктів, овочів аж до коренеплодів, зелені і ягід. Коштують такі вироби дорожче, ніж комбіновані. Також, шнекові поділяють на одношнекові і двушнекові. Другі відрізняються великим списком продуктів, з яких можна отримати сік, але розбирати і чистити такі агрегати потрібно довше.
• Кількість швидкостей
Зазвичай швидкостей може бути від 1 до 9. Для адекватної і продуктивної работии вистачає 2-3 швидкості. М'які овочі та фрукти рекомендовано вичавлювати на низьких швидкостях, тверді - на високих. Також, важливо пам'ятати, що при високій швидкості в сік потрапляє більше м'якоті, а при низькій - він залишається прозорим.
• Матеріал техніки
Техніка з пластика є легкою, недорога у ціні, легко миється. Недолік - не сильно міцні. Соковижималка з нержавіючої сталі відрізняється міцністю, але їх мінус в тому, що вони важкі та дорогі у ціні.
• Матеріал сітки
Соковижималки універсального типу найкраще купувати з нержавіючої сіткою (вона міцніша). Соковижималці для цитрусових добре підійде сітка з пластмаси.
• Ємність для соку
Ні для кого не секрет, що сік - це продукт, який швидко псується і тому обсяг ємності для нього потрібно підбирати з розрахунку кількості споживання напою за один раз. Оптимальний варіант - 1-2 склянки, тобто 300-600 мл.
• Ширина отвору
Ширина отвору повинна може бути від 35 до 90 мм. Тут потрібно вже вибирати виходячи з того, які фрукти Ви збираєтеся використовувати. Середній розмір яблука - близько 75 мм. Ширина отвору дуже впливає на її ціну, тому обирайте соковижималки з великим отвором.
• І ще кілька порад
При виборі такої техніки зверніть увагу очищенню сита від відходів: засохлі відходи впливають на якісність соку. Всі частини від соковижималки не варто мити в посудомийній машині через наявність гумових частин. Мити соковижималку найкраще відразу після работиі бажано спеціальними щіточками.