Звичайна фритюрниця має вигляд великої місткості з вбудованим нагрівальним елементом, також у нього є сітчаста корзина для занурення продукту і верхня кришка з віконцем. Звичайна фритюрниця здатна рівномірно обсмажувати продукти, за допомогою простої конструкції вона служить довго, та й за ціною недорога. Але є і мінуси: вся приготована їжа, постійно обсмажується в маслі, а це досить калорійно. Плюс до всього, за правилами приготування, масло у фритюрниці необхідно міняти після кожного обсмаження, а це затратно.
Аерофритюрниця на огляд виглядає як фритюрниця з вентилятором, зовні трохи схожа на аерогриль. У таких фритюрниць їжа не обсмажуеться в маслі, вона обдає потоком гарячого повітря з температурою 60-240 градусів (все залежить від моделі), який нагрівається спеціальним Теном і роздувається вентилятором. А для заполученія хрусткої скоринки, можна взяти всього одну ложку масла і продукт буде смачним і низькокаллорійним. У аерофритюрниці можна готувати не тільки картоплю, а й інші овочі, обсмажувати м'ясо, сушити фрукти, або випікати просте печиво. Плюс до всього, таку техніку легко мити навіть в посудомийній машині за рахунок знімних її елементів. Але їх мінус полягає в дорожнечі і часу на приготування їжі витрачається трохи більше, ніж зазвичай. Це залежить від обсягу продуктів і обраної температури приготування.
І вже після того, як Ви визначилися з її типом, далі слід звернути увагу на потужність і обсяг чаші.
Вибираючи фритюрницю, важливо пам'ятати, що потрібно розділяти обсяг чаші для масла (вважається в літрах) і розмір сітки-кошики (вважається в кілограмах) - це різні величини. І співвідношення ваги продукту до обсягу чаші розраховується з коефіцієнтом 1,3-1,5-2. Простіше кажучи: з чашею 1,5-2 л можна обсмажувати близько 1 кг продуктів, а модель з чашею 3-3,5 л впорається з 1,5-2,5 кг продуктів. Також важливо звертати свою увагу на пропорції між потужністю і об'ємом чаші і вагою готового продукту. На кожні 1-1,5 л масла і 800-1000 г продукту має припадати 800-1000 Вт потужності агрегата. При правильних розрахунках, фритюрниця буде набагато швидше готовити їжу. Далі слід звернути увагу на наявність функції регулювання потужності, адже завдяки їй можна з точністю підібрати потрібну температуру для обсмажування їжі. У недорогих видах техніки присутнє ступневе регулювання з 2-3 режимами роботи, але тут можна не вгадати з режимом. Тому, краще усього зупинятися на моделях з сенсорним / кнопковим управлінням. Так ми отримаємо більш плавне регулювання і потрібний ступінь температури масла.
Добре, якщо на техніці буде таймер - з його допомогою можна зрозуміти, коли їжа приготувалася.
Краще обирати агрегат зі знімною чашею, через те, що так її простіше вимити. Якщо є на кришці техніки віконце, то це допоможе спостерігати за приготуванням їжі.
Далі звертаємо увагу на наявність фільтра від запахів. Його поділяють: знімний або змінний. У разі з першим варіантом, його потрібно періодично знімати, очищати і промивати, що затратно за часом і по силах. Та й так виходить дешевше. Один раз купив і користуєшся. У другому випадку, фільтр потрібно іноді купувати новий, а це додаткові витрати, але фільтр не потрібно постійно мити і очищати.
Після, слід звернути увагу на тип ТЕНу.
Існують моделі з вбудованим і відкритим Теном. Вбудований ТЕН - це дороге і складне рішення, але такий агрегат можна використовувати з невеликою кількістю масла. Ці моделі легко очищаються. Відкритий ТЕН - має вигляд кип'ятильника, він нагріває масло. У ціні фритюрниці з таким Теном коштують дешевше, але мити складніше, та й в роботі їм потрібно стільки масла, щоб воно покривало повністю ТЕН.
Також, купуючи фритюрницю звертайте увагу на наявність системи «холодну дно». Ця система допомагає зменшити ризик створення жирових відкладень або пригорілі залишків їжі.
Сподіваємося, що завдяки нашим порадам Ви зможете вибрати відповідну фритюрницю, яка порадує смачними стравами. З найкращіми побажаннями, Mastercen!