Сфера застосування у кавомолки вузька: тільки для перемолкі кави, інші продукти не рекомендовано використовувати для такої техніки. Звичайно ж, існують деякі види кавомолок, які можна використовувати для перемолкі крупи, спецій або трав.
Види кавомолок
Першим і важливим питанням при виборі даної техніки укладає в тому, яку ж кавомолку все ж вибрати: ручну, електричну жорно або електричну роторну. Не варто робити свій вибір навмання, оскільки кожна з видів має свої плюси і мінуси, особливості перемолкі, а значить підходить для відрізняються методів заварювання кави.
• Ножова електрична кавомолка
Виглядає такий вид кавомолки просто: пластмасовий або металевий стакан, всередині якого захований мотор, а зверху знаходяться відкриті ножі, на яких надіта знімна прозора ємність для зерен.
Принцип роботи її простий: ножі крутяться з великою швидкістю і розсікають зерно. При виборі такого виду агрегату, потрібно пам'ятати, що, чим вище його потужність, тим більше і якісніше він за раз може перемолоти зерен.
Мінуси: Слабким місцем у ножових електричних кавомолок - ножі, мотор, кволі пластмасові деталі.
Плюси: недорогі ножові пристрої. Така модель кавомолки більше підійде для тих, хто досить рідко і не багато.
• Жернова електрична кофемолка
Як виглядає жорноваа кавомолка: апарат зі сталевими або титановими дисками конусоподібної або циліндричної форми, які разом з двигуном заховані в корпус. Поверх даної конструкції, закріплюється чаша для закладання зерен, далі з цієї чашіоно висипається до жорен.
Принцип роботи: подібна кавомолка не ріже, а перетирає зерна. При виборі такого виду техніки, потрібно звертати увагу на простір між дисками, оскільки від нього і залежить розмір помелу: чим більше зазор, тим більше діаметр, що виходить крихти. Подібні кавомолки, можуть включати в себе від 10-17 режимів. Може подрібнити зерна до порошкового стану. Жорнові кавомолки прийнято вважати більш надійними і якісними, ніж ножові, особливо моделі з конічними дисками з титану. Але є більш дорогими серед кавомолок. При покупці жерновий кавомолки варто звернути увагу на їх матеріал, адже, чим міцніше матеріал, тим довше прослужить техніка. Варто зазначити, що подібна кавомолка є універсальною технікою, за допомогою, якої можна приготувати каву по-турецьки і т.д. Подібна жорнова кавомолка більше підійде для тих, хто щоранку починає з чашки кави і любить робити експерименти з його приготуванням.
• Ручна кавомолка
Ручна кавомолка має вигляд прямокутного дерев'яного скринечки з лункою вгорі в яку, засипають зерна, а знизу - є шухлядка для меленої кави, який трохи схожий на сувенір, всередині якого присутнє жорна, вона рухається при русі ручки.
Плюс у ручної кавомолки полягає в його механізмі, можна легко відрегулювати ступінь помелу, а також гарний зовнішній вигляд з акцентом на старовину.
Мінус: більше витрачається часу на помолкі кави, ніж, якби це була електрична модель. Ручні млини варто вибирати істинним гурманам, яким не шкода витратити півгодини на ідеальний кави, а також, така техніка хороша на подарунок.
Обираємо кавомолку у будинок
Перед тим, як купувати кавомолку для дому, потрібно визначити для себе наступне:
По-перше: наскільки часто у будинку буде готуватися кава і на скільки персон
По-друге: вподобання у каві Ваші та домочадців: тобто, хтось може любити більше каву по-турецьки, еспрессо або американо, - від цього залежить необхідна ступінь помелу
По-третє: тип кавоварки, для якої необхідно молоти каву.
Так, наприклад, для тих, коу досить 25-35 г меленої кави (це 3-4 чашки готового напою), і до Вас в будинок часто не приходять безліч друзів, то кавомолки з невеликою ємністю для зерен буде цілком вистачати.
Щоб готувати каву в турці, найкраще вибирати недорогу кавомолку без особливих вимог до однорідності перемеленого продукту. В такому випадку, добре підійде роторна кавомолка. Якщо ж в будинку є кавоварка гейзерного або напівавтоматичного типу, то краще звернути увагу на кавомолку жорнового виду, ручну або електричну, але тут вже справа смаку і особистих переваг.
Звичайно, можна вибрати модель, яка точно підійде всім - з регульованою ступенем помелу.
Як користуватися кавомолкою
Перед використанням кавомолки, найкраще добре вивчити інструкцію. Так, наприклад, якщо в інструкції чітко прописано можливість подрібнювати інші продукти крім кави, то подрібнюйте в кавоварці не тільки зерна кави, але якщо такого не прописано, то краще, не ризикувати, оскільки це може погіршити працеспроможність техніки. Якщо ж і подрібнювати будь-які продукти крім кави, то слід обирати ті, які не відрізняються по щільності та твердості від зерен - інакше можливо зламати техніку.
Варто розуміти, що кожен перемелений продукт у кавомолці може залишати свій аромат і при змішуванні аромату з кавою, можуть бути зіпсовані смакові якості напою. У зв'язку з цим, часто рекомендують купувати модель з окремими змінними ножами для круп і спецій, і після кожного помелу, краще ощічать від отстатков і запахів відсік.
Також, не варто дуже багато кави промаливать за один раз: порошок має властивість швидко видихаються. Найкраще молоти зерна перед приготуванням напою. Не варто висмикувати шнур, коли кавомолка працює на повну, є ризик, що вона зламається. Щоб, не отримати будь-які травми, не потрібно відкривати роторний апарат до його виключення - там знаходяться відкриті ножі.