Типи блендерів
Блендери прийнято розрізняти на кілька типів: профессіональниие, стаціонарні й заглибні. Якщо перші застосовуються в барах і ресторанах, то то інші, часто застосовуються в будинках. Тепер, докладніше про стаціонарному і погружном вигляді.
• Стаціонарний блендер
Цей тип пристрою буде корисний для тих, хто часто робить смузі і коктейлі або ж для людей, які ведуть здоровий спосіб життя.
Такий пристрій має наступний вигляд: моторний блок розташований в металевому або пластиковому корпусі, який кріпиться на тверду робочу поверхню, в якості якої зазвичай виступає кухонний стіл. Зверху на корпус кріпиться пластиковий або скляний глек, усередині якого, присутнє ніж - подрібнювач, він же і подрібнює або змішує продукти.
• Погружний блендер
Погружной або ж ручний блендер має дещо інший принцип роботи. На вигляд це невеликий пристрій, що складається з пластикової чи металевої «ручки», всередині якої розташовується моторний блок. На ручці як правило присутня панель управління: кнопки або важелі. Також до неї кріпляться насадки, з їх допомогою здійснюються множетсво функцій: збивання, подрібнення, дроблення і т.д. Зазвичай в погружной блендер в комплектацію входить спеціалізована чаша, в ній і відбуваються всі процеси подрібнення, змішування і ін. Погружной тип техніки відмінно підійде для сімей з дітьми або людям, у яких є невелика кухонний простір.
Є і прилади, які можуть в собі поєднувати ці два типи, але подібний комбінований тип може коштувати досить високо, та й не зовсім доцільно купувати його для рідкісного використання в домашніх умовах.
Потужність, швидкість, що ще?
При придбанні будь-якої техніки важливо завжди звертати увагу на її характеристики і блендери тому не виключення. Тут, ми розглянемо кожну характеристику коротко і по факту.
• Потужність
Потужність - це перше, на що потрібно звернути увагу при виборі. Від потужності залежить швидкість роботи приладу, але і це робить його набагато гучніше і дорожче. Якщо завдання блендера полягає в тому, щоб готувати супи-пюре, смузі, або перемелювати що-небудь в тому числі горіхи, краще звернути увагу на моделі з потужністю не менше 500-600 ватів. Є звичайно ж і більш потужні моделі, які можуть впорається з будь-яким завданням, їх потужність становить 1000 ват і більше.
• Швидкість
Сьогоднішні пристрої містять в собі 30, а то і більше варіантів швидкостей обертання ножа. Але високосрокостние прилади підійдуть більше кулінарам, ніж звичайним любителям готувати. Для приготування звичайної їжі на кухні вистачить кілька видів швидкостей. Зазвичай, швидкість обертання в домашніх блендерах регулюється силою натискання на кнопку включення пристрою - так званий імпульсний режим
• Функціональність і комплектація
Зазвичай, чим більше насадок йде з приладом в комплекті, тим вище його функціональність.
Так, наприклад, у погружного блендера в комплект входить крім стандартної насадки з ножем і віночка, може бути і малий кубок з подрібнювачем з вбудованим ножем крильчаткою, насадка для шинкування і натирання, насадка для нарізки кубиками. Часто також, в комплект входять і насадки для замішування тіста і т.д.
У стаціонарних блендерах не такий великий вибір насадок, що входять в комплект. Але в деяких моделях техніки є окремий ніж для колки льоду, ще може входити в комплектацію мдет мірну склянку. Що стосовно функцій, то у стаціонарних моделей є режим суповаркі. А значить, в комплект такої техніки входить глечик з нержавіючої сталі, так як в них після подрібнення продуктів можна відразу ж зварити суп-пюре або варення.
Ще, не у всіх блендерів є функція варіння на пару, ідеально для сім'ї, де є маленька дитина. Так, що при виборі техніки звертайте увагу на функціонал.
• Моторний блок
Простіше кажучи, при викидів техніки звертаємо увагу на ширину і вагу бази, в якій розташований моторний блок. Чим ширше і важче база, тим краще буде працювати блендер. Найбільш характерно це при обробці твердих продуктів, а також при частій роботі пристрою на великих швидкостях. Ще, потрібно звернути увагу, щоб дно бази було оснащено гумовими ніжками або накладками, це дозволить техніці щільно стояти на поверхні. Плюсом буде ще, окремий відсік для зберігання дроту.
• Матеріал техніки і комплектуючих
Сам блендер, насадки можуть бути виготовлені з різних матеріалів від пластика до металла.Конечно, якщо насадки виготовлені з металу, вони будуть більш довговічні. До слова, пластикові насадки, не підходять для виготовлення гарячих страв, тільки для обробки не сильно гарячих і теплих продуктів. Металеву насадку можна занурювати в киплячий суп. Також пластик здатний забарвиться, що надає не естетичний вигляд техніці.
А ось сам корпус блендера може складатися з пластика, головним елементом тут виступає, наявність прогумований вставок на ручках, це для того, щоб блендер не вискочив з рук.
А якщо мова йде про стаціонарні моделі, то глечик повинен бути виготовлений зі скла, пластику, металу або композитних матеріалів. Моделі з пластиковим глечиком легкі по вазі і по експлуатації і не дороги в ціні. Скляна тара більш важче, ніж пластмасова, але не особа зручна у використанні, та й є ймовірність того, що вона може лопнути або розбити. разбіться.С точки зору естетичного вигляду, скло облагороджує техніку. Якщо в комплекті металевий глечик, то це за рахунок нього ціна на техніку буде вище. Але металевий глечик має переваг. Єдиний його мінус - не прозора ємності. Ємність з композитного матеріалу має термостійкість, міцність і красою, але дорога в ціні.
Що стосовно бази з моторним блоком у стаціонарного типу вона може бути з пластику або нержавіючої сталі. Пластик роблять техніку менш дорогий, плюс така база може швидко вийти з ладу. Блендери з корпусом з нержавіючої сталі значно міцні, але і ціна їх вище. Однак, матеріал з чого виконаний блендер або блок моторний, ніяк не впливає на роботу і функціонал техніки.
Додаткові функції
Зазвичай, до додаткових функцій блендера відносять:
• Імпульсний режим - він допомагає ретельніше переробляти тверді продукти. Зазвичай включається за допомогою довгого натискання на кнопку перемикання швидкості і працює в невеликий проміжок часу.
• Турбо режим - при використанні цього режиму збільшується швидкість блендера. Застосовують при необхідності бистрогоо подрібнення або завершення пріготовкі страви. Ще турбо режим використовують для миттєвого приготування пюре з м'яких продуктів.
• Колка льоду. Не у всіх блендерах така функція є. Відмінна функція для любителів коктейлів, але варто пам'ятати, що потужність апарату при цьому повинна бути не менше чотирьохсот ват.
• Бездротовий блендер. Зазвичай, така опція є у заглибних типів. Ця функція допомагає спростити роботу, не обмежує свободу пересування, але потужність техніки при цьому повинна бути не більше 300 ват.
Важливо! Чим більше додаткових функцій і ширше комплектація техніки, тим дорожче вона коштує.