Перед покупкою звернути увагу на її розміри (ширину, глибину і висоту), а також, врахувати кількість порцій, які можна одночасно розігрівати. Прийнято вважати, що для однієї людини необхідна піч з об'ємом від 10-15 літрів, для маленької сім'ї - до 20-23 л, для трьох і більше осіб - від 25 до 28 л. Мікрохвильовки понад 28 літрів найчастіше встановлюють на об'єктах громадського харчування.
Також важливо звертати увагу на потужність, яка повинна становити від 450 до 1680 Вт. Чим потужніше агрегат, тим швидше він вирішує свої завдання, але може вживати більше електроенергії.
Потрібно розуміти з якого матеріалу повинна бути піч і її внутрішнє покриття. Так, наприклад ,: емаль - популярний матеріал, чиститься легко, але вимагає регулярного догляду і слабкий до подряпин; нержавіюча сталь -Міцний і довговічний матеріал, стійкий до механічних впливів і високих температур, але складно очищати від бруду, також, легко вбирає запахи, залишає плями; кераміка - стійка до подряпин, без праці вимивається, нестійка до ударів, тому вимагає дбайливого ставлення; біокерамічна емаль -Міцний матеріал, здатний зберегти тепло, володіє антибактеріальними властивостями, схильний до механічного впливу.
Так само, при покупці СВЧ-печі варто розуміти, що кожна з таких печей має характерні особливості. Наприклад, є мікрохвильовки з дисплеєм і підсвічуванням, швидким стартом, антипригарним покриттям і плоским піддоном, а також з функцією духовки і очищення паром. У комплект до мікрохвильовки можуть входити наступні аксесуари: піддон для жиру, решітка для тарілок, пластикова кришка для захисту від бризок.